Počet miliardárov v Británii prvýkrát v histórii prekročil stovku

11.05.2014 Celý región

Londýn 11. mája (TASR) - Počet miliardárov, ktorí žijú v Británii, prvýkrát v histórii prekonal stovku. Informoval o tom server BBC, ktorý zverejnil rebríček boháčov novín Sunday Times pre rok 2014.

Podľa novín žije v súčasnosti v Británii 104 miliardárov, ktorých celkový majetok prekračuje hodnotu 301 miliárd libier (368,31 miliardy eur). Z nich najviac žije v Londýne, až 72. To znamená, že hlavné mesto Británie má viac miliardárov, než ktorékoľvek iné mesto sveta. Na druhom mieste je Moskva, kde ich žije 48 a na 3. pozícii New York so 43 miliardármi.

Na čele britského rebríčka sú bratia Srí Hinduja a Gopi Hinduja indického pôvodu, ktorí kontrolujú konglomerát Hinduja Group. Ich majetok dosahuje 11,9 miliardy libier. Minuloročný líder rebríčka, ruský magnát Ališer Usmanov, akcionár futbalového klubu Arsenal Londýn, klesol s majetkom 10,65 miliardy libier na 2. miesto. Na 3. pozícii je miliardár indického pôvodu a oceliarsky magnát Lakšmi Mittal a jeho rodina s majetkom 10,25 miliardy libier. Až na 10. mieste je rodený Brit, ktorým je s majetkom okolo 8,5 miliardy libier vojvoda z Westminsteru Gerald Grosvenor.

V minulom roku pritom počet miliardárov v Británii nedosahoval ani 90. Podľa novín bolo v roku 2013 v tejto krajine celkovo 88 ľudí s majetkom nad miliardu libier. Medziročne výrazne vzrástol aj ich kombinovaný majetok, a to z 245 miliárd libier.

Navyše, prvýkrát od roku 2008 bola najnižšia hodnota majetku 50 najbohatších ľudí v krajine vyššia než 1,5 miliardy libier. V súčasnosti sa do 50 najbohatších nedostal nikto, koho majetok bol nižší než 1,7 miliardy libier. Ešte pred 10 rokmi sa do tejto skupiny dostali boháči s majetkom minimálne 700 miliónov libier.

Medzi ďalších známych miliardárov patrí ruský vlastník futbalového klubu Chelsea Londýn Roman Abramovič, ktorý sa umiestnil na 9. mieste (8,52 miliardy libier) či zakladateľ leteckej spoločnosti Virgin Group Richard Branson, ten však s majetkom za 3,6 miliardy libier je mimo prvej desiatky. Celý zoznam miliardárov zverejní Sunday Times 18. mája.
 

Vyberte región